W każdej kuchni jest nieodzowna. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie potraw bez szczypty soli. Jest ona waznym składnikiem naszego pożywienia, występuje praktycznie we wszystkich spożywanych przez człowieka potrawach. Sól kamienna z Kłodawy zawiera, w śladowych ilościach, szereg naturalnych mikroelementów niezbednych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Skład mikroelementów występujacy w kłodawskiej soli zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka. Biopierwiastki wchodzące w skład kłodawskiej soli tworzą ich kompleksy, łatwo przyswajalne przez organizm. Sól kłodawska zawiera naturalne pierwiastki takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas i jod.
Przeznaczenie:
przeznaczona dla przemysłu i przetwórstwa spożywczego
Opakowanie jednostkowe: worek foliowy 25 kg i 50 kg
Opakowanie transportowe: paleta

 

Do pobrania: KARTA PRODUKTU

                   KARTA PRODUKTU

SÓL SPOŻYWCZA workowana 25 i 50 kg


SZCZYPTA SMAKU
- 1,1 kg
- 3 kg


Kłodawska sól kamienna jest minerałem o wysokim stopniu czystości i nie wymaga procesów wzbogacania. Ponadto nasza sól kuchenna w przeciwieństwie do soli warzonej stanowi bogate źródło "pierwiastków życia", czyli mikroelementów (nazwanych tak przez prof. Juliana Aleksandrowicza) niezbędnych do prawidłowego, zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka. Biopierwiastki, których praktycznie nie ma sól warzona (posiada naprawdę śladowe ilości), a wchodzące w skład naturalnej soli kamiennej tworzą kompleksy łatwo przyswajalne przez organizm. To właśnie te składniki soli kuchennej sterują czynnościami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają tez zasadniczą rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Jest więc oczywistym, że ich niedobór, czy nadmiar musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie. Skład mikroelementów w naszej soli kamiennej zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu ludzkiego. W kłodawskiej soli kuchennej zawarte są (już od 250 mln lat): magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas, selen, jod i inne pierwiastki, których próżno szukać w soli warzonej.